28 december 2012

Dukning och ett tips på maträtt.




Det är väl många som sitter och funderar på hur dukningen till Nyår ska se ut . Här på bloggen finns en hel del tips på olika dukningar om ni tittar in till höger under fliken DUKNINGAR. Det är ju alltid trevligt att sätta sig till bords där man ser att någon har ansträngt sig lite.


Jag gillar ju att använda sig lite av "man tager vad man haver " när man dukar och att man inte alltid behöver köpa en massa dyra blommor. Det går att hitta en massa gratis material ute i naturen.

I dukningen om syns på bilderna har glas och vinkaraff från Kosta Boda , Chateau , dukats fram. Det är glas som jag fått i födelsedagspresent under en massa år och som jag tycker är så vackra. Glas är ju för övrigt mitt favorit material och jag hoppas verkligen att de svenska glasbruken kan överleva.


och när jag ändå håller på och berör nyårsmiddagen slänger jag in ett recept på urgod fläskytterfilé som också är superenkelt att göra.

receptet är hämtat från en annan Pernilla ,Pernilla Wahlgren .








Ställ ugnen på 175- 200 grader.

Putsa fläskytterfileen och salta och peppra.

Gnid in den i timjan .Och bryn den i smör tills den får en vacker färg i stekpannan.


Ställ in den i ugnen tills den är färdig. Ca 1 timme , beroende på storlek. (Innertemperatur 65-70 grader) 
Ta ut den, och låt den svalna något medan du blandar marinaden:


Marinad

1 1/2 dl vatten

3-4 msk balsamvinäger 

( alt. 3-4 msk vitt matlagningsvin)
Ca 1/2 dl olivolja 

2 stycken finhackade röda chili
2-3 msk pressad citron 
1 – 2 vitlök
1 tsk Salt
Lite peppar
1/2 – 1 dl timjan


Rör runt samtliga ingredienser väl.

Skär upp köttet i skivor och häll över blandningen. Låt sedan stå kallt i minst ett par timmar innan severing.

Helst ska det stå längre, under tiden är det bra om du ett par gånger vänder och penslar på mer av marinaden under tiden den står i kylskåpet.


och vill ni hitta mer inspiration till dukning tittar ni in på FABRIKEN .


17 kommentarer:


  1. Superfin dukning.

    Måste bara fråga dig vad kraftstationen ligger som du besökte? Jag bor själv i småland så det hade varit en häftig utflyktstripp med ungarna:)

    Tack för en inspirerande blogg du ger jättebra perspektiv på heminredning.

    Kram Angelica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ....och kraftstationen ligger några mil utanför Gränna...ska kolla med min svåger närmare och återkomma ...jag följde som sagt var bara med dit ut i ingenstans.

      Radera
  2. Åååh vilken vacker dukning!! Gör jättemycket att sätta sig till bords med allt det vackra runt omkring:))) Och tusen tack för receptet, det har printats ut nu och ska testas:))))

    Kraaaaaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ...och testa det är jättegott ...och även enkelt.

      Kram och gott nytt år på dig.

      Radera
  3. Visst är det trevligt att sätta sig till ett vackert dukat bord. Din dukning är stilfull och enkel. Även jag älskar glas. Vi har Orrefors Prelude, som vi fick när vi gifte oss. Vi ska ha nyår i år och jag får verkligen inspiration av dina bilder.

    Ha det bäst! Kram Ester

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja,glas är så otroligt vackert.

      hoppas du hittar lite inspiration till dukningen ( kolla under DUKNINGAR annars så hittar du er tips ) eller på FABRIKEN
      Hoppas ni får en riktigt kul nyårsafton....och jag passar på att önska dig ett riktigt fint 2013.

      Radera
  4. Hej snygging:)
    Har dom glasen med i mitt skåp. Visst är dom tunna och vackra. Åh vad har du investerat i för nya planscher? Lite tips till fru K?:))Fläslfilén lätt jättegod, den skall jag testa ngn gång..
    Ha det bäst..

    Kramkram Anne

    SvaraRadera
  5. Det där såg riktigt gott ut! Balsamvinäger är riktigt gott i maten tycker jag! God fortsättning på julen! Kram!

    SvaraRadera
  6. Det där lät riktigt gott! Det kanske jag skulle ta och prova.....vad serverar du till?

    Själv myser jag mest runt och latar mig lite grann! ;) Har semester till den 7:e och mitt mål är att göra så lite som möjligt och "bara vara". Behöver det.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter skönt .

      Jag har serverat pastasallad med kronärtskockshjärtan och pesto i till och även klyftpotatis( funkar nog med potatisgratäng också).Det är verkligen jättegott och sist låg köttet i marinad bara några timmar. Jag gillar när det är enkelt !!

      Kram

      Radera
  7. Vilken blogg du har. Jag hittade precis hit och har suttit och scrollat länge nu...oj , vad inspiration och fina bilder du bjuder på.

    // Malin




    SvaraRadera
  8. Jag är tokig i glas! Har just den här Kosta-serien också.

    Vad vackert du dukat!


    Tack för receptet, ser fantastiskt gott ut.

    Kram
    Lotta

    SvaraRadera
  9. Så fina bilder med den vackra dukningen! God fortsättning på dig fina du <3 Kramar från mig :)

    SvaraRadera
  10. Jätte fin dukning!!
    Duktig ni är!

    Ha det så gott

    Kram Hannah

    SvaraRadera
  11. Tusen tack för inspiration och mattips!!!
    God fortsättning!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  12. Låter gott. Ska absolut provas framöver!
    Funderar lite över nyårsdukningen... Vi är bortbjudna, men något kanske man kan bidra med ändå ;-)

    Gott nytt år!!!

    SvaraRadera