Och jag har ju lovat er som mailat om receptet ( efter bilden på mitt instagramkonto @piazzan ) .så här kommer det.
Vetedeg :
150 g rumstempererat smör.
25g jäst.
2 1/2 dl kall mjölk.
2 1/2 dl kallt vatten.
1 1/2 dl socker.
1 tsk salt.
14-15 dl vetemjöl.
1 msk hela kardemumma kärnor.
Mortla kardemummakärnorna.
Hyvla ner smöret med osthyvel och blanda allt utom hälften av mjölet till en jämn smet. Blanda sen i resten av mjölet. ( Blanda , behöver inte knådas) .
Jäs under plastfolie 1 1/2 timme i rumstemperatur.
Häll ut degen på mjölat bord och forma degen till en bulle genom att vika in kanterna till mitten och lägg sedan degen med dessa neråt i bunken igen.
Strö på mjöl och sätt plastfolie på bunken .
Låt jäsa i rumstemperatur 1 1/2 timme ELLER upp till 10 timmar i kylen.
Fyllning :
2 msk hela kardemummakärnor.
2 1/2 dl socker.
200 g rumsvarmt smör.
Mortla kardemummakärnorna.
Blanda med sockret.
Ställ undan 1/2 dl av blandningen.
Blanda resten med smöret.
Kavla ut degen till ca 70 x 40 cm.
Bred ut fyllningen.
Vik in degen en tredjedel och sedan den sista tredjedelen över den. Kavla ut den igen till ca 60 X 25 cm.
Skär sedan ut remsor ca 1 1 /2 cm , det blir mellan 30 -40 stycken.
Tvina dessa remsor och snurra sen ihop dem till en bulle.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Strö över socker / kardemummablandningen.
Låt jäsa till nästan dubbel storlek under handduk.
Sätt på ugnen på 225 grader minst 30 minuter innan gräddning.
Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 min .
Sockerlag :
1/2 dl vatten.
1/2 dl socker.
Koka upp och ställ åt sidan.
Pensla bullarna med sockerlag direkt efter att du tagit ut dem ur ugnen.
Lycka till !
......
Pernilla
Foto : Pernilla.N / PIAZZAN
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar