18 juli 2017

Baka de godaste kardemummabullarna själv.


Kardemummabullar - lika goda som de man  köper på konditori bakar jag faktiskt baka själv och nu under sommaren  semestertid  är et toppen att ha tillgång till goda kardemummabullar till picknickar eller för att duka fram ute i trädgården tillsammans med ett glas saft eller mjölk.



Och jag har ju lovat er som mailat om receptet ( efter bilden på mitt instagramkonto @piazzan  )  .så här kommer det.


Vetedeg : 
150 g rumstempererat smör.
25g jäst.
2 1/2 dl kall mjölk.
2 1/2 dl kallt vatten.
1 1/2 dl socker.
1 tsk salt.
14-15 dl vetemjöl.
1 msk hela kardemumma kärnor.


Mortla kardemummakärnorna.
Hyvla ner smöret med osthyvel och blanda allt utom hälften av mjölet till en jämn smet. Blanda sen i resten av mjölet. ( Blanda , behöver inte knådas) .
Jäs under plastfolie  1 1/2 timme i rumstemperatur.

Häll ut degen på mjölat bord och forma degen till en bulle genom att vika in kanterna till mitten och lägg  sedan degen med dessa neråt i bunken igen. 
Strö på mjöl och sätt plastfolie på bunken . 
Låt jäsa i rumstemperatur 1 1/2 timme ELLER upp till 10 timmar i kylen. 




Fyllning : 
2 msk hela kardemummakärnor.
2 1/2 dl socker. 
200 g rumsvarmt smör.


Mortla kardemummakärnorna.
Blanda med sockret.
Ställ undan 1/2 dl av blandningen.
Blanda resten med smöret.

Kavla ut degen till ca 70 x 40 cm.
Bred ut fyllningen.
Vik in degen en tredjedel och sedan den sista tredjedelen över den. Kavla ut den igen till ca  60 X 25 cm.
Skär sedan ut remsor ca 1 1 /2 cm , det blir mellan 30 -40 stycken.
Tvina dessa remsor och snurra sen ihop dem till en bulle. 
Lägg på plåtar med bakplåtspapper. 
Strö över socker /  kardemummablandningen.
Låt jäsa till nästan dubbel storlek under handduk. 


Sätt på ugnen på 225 grader minst 30 minuter innan gräddning.
Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 min . 

Sockerlag :
1/2 dl vatten.
1/2 dl socker.


Koka upp och ställ åt sidan.
Pensla bullarna  med sockerlag direkt efter att du tagit ut dem ur ugnen.




Lycka till !
......


Pernilla




Foto : Pernilla.N / PIAZZAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar