20 mars 2016

God Påsktårta


Påsktårta , ja jag vet inte om det är något ni  brukar ha till påsk men hos oss är det lite av en tradition.

Jag har gjort en väldigt god påsktårta  i flera år som jag dessutom tycker är enkel att göra .Receptet har jag delat med mig av tidigare här på bloggen men jag passar på att köra en repris av inlägget igen ifall det är någon av er som missat det . Tårtan är en  moussetårta med smak av apelsin och en botten av mandelmassa och choklad och som varit väldigt omtyckt när jag gjort den . Lite vackert att dekorera den med penséblommor också tycker jag .

2 ägg 
3 msk kakao
50 g mörk choklad
200 g mandelmassa 

Apelsinmousse:4 gelatinblad2 äggulor1 dl socker125 g yoghurt med minst 10 % fetthalt (grekisk/turkisk/rysk)fint rivet skal från 1/2 apelsin + 1 dl pressad apelsinsaftev 1 msk konc apelsinjuice (förstärker apelsinsmaken)21/2 dl vispgrädde

Gelé:
3 gelatinblad
1 + 1 dl pressad apelsinsaft
2 msk socker


 Mousse: Lägg alla gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Vispa äggulor och socker fluffigt, vänd ner yoghurten.
Häll hälften av apelsinsaften i en kastrull, hetta upp och rör ner 4 urkramade gelatinblad, rör om tills de smält, dra kastrullen från värmen och tillsätt resten av apelsinsaften och apelsinrivet + ev konc apelsinjuice. Låt svalna till simmig konsistens, blanda äggvispet i gelatinlösningen. Vispa grädden fluffig men inte för hård (den ska inte vara grynig) och vänd ner. Häll moussen över bottnen, ställ kallt för att stelna.
Gelé: Hetta upp hälften av apelsinsaften och socker i en kastrull, dra kastrullen från värmen, lägg i resterande urkramade gelatinblad, rör om tills de har löst sig. Häll i resten av apelsinsaften. Låt svalna till simmig konsistens och häll över tårtan. Låt stelna i kyl.

Botten : Riv mandelmassan grovt, rör ner ett ägg i taget, sikta ner kakaon och rör ner hackad choklad. Häll smeten i en bakpappersklädd form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diam. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 15 min. Ta ut och låt kallna.


 Foto : Pernilla .N / PIAZZAN

1 kommentar: