25 juli 2015

Skiathos


Ja , det var en riktigt skön vecka vi hade på grekiska ön Skiathos i början på min semester.  Skiathos är ingen stor ö och man tog sig smidigt fram på ön med buss eller taxi. Vi som bodde strax utanför Skiathos stad tog "badbussen " i stort sett varje dag och med den bussen kunde man lätt nå ett rikt utbud av fantastiskt fina stränder , för det finns verligen ett stort utbud av vackra stränder  på Skiathos. Bussen gick var 20 min och den kostade runt 2 euro och man betalde  ombord på bussen Vår favorit blev stranden Koukounaries , som låg längst bort om man åkte badbussen och där man hade tillgång till solstolar, cafeterier och en underbar strand med klart vatten och sandstrand . Tog man sen en fem minuers promenad därifrån hittade man lugna paradistranden och var man ute efter att  parta loss och hög musik låg Bananbeach också inom promenadavstånd.

Ville man utforska ön mer var det inte bil utan fyrhjuling man hyrde här  på Skiathos , då terrängen gjorde att man lättare kom fram med dessa fordon.


Skiathos stad var betydligt större än vad jag trott och hade en väldigt charmig gammal stad  med små slingrande gränder och ett stort utbud av matställen och små butiker och vackra gamla grekiska hus.

Bra matställen fanns det för övrigt gott om och vi åt såklart en massa god moussaka , gyros och andra grekiska klassiker .Men allra godast åt vi på den italienska restaurangen Lo & La som låg uppe i den berömda trappan med utsikt över den gamla hamnen . Väl värt ett besök ( här måste man boka bord under högsäsong ) . För övrigt höll restaurangerna uppe trappan väldigt hög klass och gyrosen på gyroställen som låg in på små parallellgator från huvudgatan smakade inte dumt de heller .Ett annat mysigt ställe att sitta på var ute på restaurangen på den lilla halvön som låg i hamnen ( för övrigt där som en av scenerna ur Mamma mia spelades in ) . Här drack man otroligt goda drinkar medan man hade en helt magisk utsikt över havet , små fiskebåtar som tuffade ut för att nattfiska  och där man också med jämna mellanrum såg  den båttaxin som många tog för att ta sig hem på kvällen .  


Jag kan mycket väl tänka mig att åka tillbak till Skiathos , en av de  grönaste grekiska öar som jag besökt och så otroligt vackert med alla olivlundar som växte mot bergsluttningarna ner mot havet och frågan är om jag faktiskt inte då skulle välja samma hotell igen ( något som jag vanligtvis aldrig brukar tänka ) . Men hotell Villa Fiorella  / Ellias låg så fantastiskt vackert högt upp på bergsluttningen . Det var en lång backe upp till Villa Fiorella som vi läst mycket om innan vi åkte och oroat oss lite över , men det var inte så farligt tycket vi , utan istället vägde den magiska utsikten upp den där promenaden genom olivlundarna och tröt orken gick det alldeles utmärkt att ta en taxi hem från Skiathosstad eller ta  bussen ( Badbussen som  även gick in till Skiathostad ) som gick nerifrån stora huvudvägen nedanför backen. 


Och förutom utsikten var det ett hotell som var så där härligt familjärt och där  Elias och hans pappa gjorde ett fantastiskt jobb med att få oss gäster att trivas och det var ofta skratten lockades fram på oss gäster (   så fantastiskt att flertalet av gästerna låg på hotellet för tredje säsongen  ) .

Ja det några år sen jag var i Grekland , det var däremot många av  de grekiska öarna jag besökte i slutet av 80 -talet / början av 90-talet , men det var precis så där underbart som tidigare och jag måste säga att Skiathos nu är en  favoriterna.

Med tanke på den rådande krisen som råder hade vi blivit rekommenderade att ta med oss kontanter så vi  klarade oss  hela veckan , något att kolla upp om ni är på väg att semestra i grekland. Det gick dock fortfarande att använda kort när vi  var på Skiathos.

En av dagarna besökte vi också grannön Skopelos men det får det bli ett annat inlägg om .

Kram på er !

Pernilla 

Foto : Pernilla.N .


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar