Det brukar falla på min lott att göra tårta till påsken när vi i familjen samlas och en favorit som jag faktiskt gjort flera gånger är en apelsin moussetårta med botten av mandelmassa och choklad och som varit väldigt omtyckt så är ni på jakt efter recept på god påsktårta kan jag varmt rekommendera det här.
2 ägg
3 msk kakao
50 g mörk choklad
200 g mandelmassa
Apelsinmousse:
4 gelatinblad
2 äggulor
1 dl socker
125 g yoghurt med minst 10 % fetthalt (grekisk/turkisk/rysk)
fint rivet skal från 1/2 apelsin + 1 dl pressad apelsinsaft
ev 1 msk konc apelsinjuice (förstärker apelsinsmaken)
21/2 dl vispgrädde
Gelé:
3 gelatinblad
1 + 1 dl pressad apelsinsaft
2 msk socker
Mousse: Lägg alla gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Vispa äggulor och socker fluffigt, vänd ner yoghurten.
Häll hälften av apelsinsaften i en kastrull, hetta upp och rör ner 4 urkramade gelatinblad, rör om tills de smält, dra kastrullen från värmen och tillsätt resten av apelsinsaften och apelsinrivet + ev konc apelsinjuice. Låt svalna till simmig konsistens, blanda äggvispet i gelatinlösningen. Vispa grädden fluffig men inte för hård (den ska inte vara grynig) och vänd ner. Häll moussen över bottnen, ställ kallt för att stelna.
Gelé: Hetta upp hälften av apelsinsaften och socker i en kastrull, dra kastrullen från värmen, lägg i resterande urkramade gelatinblad, rör om tills de har löst sig. Häll i resten av apelsinsaften. Låt svalna till simmig konsistens och häll över tårtan. Låt stelna i kyl.
Ser supergod ut och vilket fint porslin, handgjort?
SvaraRaderaSupergod och enkle att göra :) och porslinet är Broste Copenhagens nya i serien Nordic sand / Pernilla
SvaraRaderaOj, oj, oj, mata oss! : )
SvaraRaderaLåter väääldigt gott och den ser så fin ut!
SvaraRaderaKram Pernilla