16 januari 2012

Köksbänk av kalksten eller marmorHar fortfarande inte bestämt mig för vad det ska bli för köksbänk.Var och tittade på så  mycket fina stenar i helgen. Valet står nu mellan vit carrara marmor eller ljus kalksten eller grå kalksten 

.........eller något annat .....;)


...två jättefina ljusa kalkstenar  .......som jag funderar på .....Svårt att återge på bild men de här kalkstenarna  i flera olika grå nyanser var också jättesnygga....

Något att ta med i beräkningen om man ska ha bänk i natursten är att det också kostar en hel del för utskärningen av diskho , blandare och häll och att det också kostar olika mycket beroende på om man ska ha dessa inventarier under, över  eller planlimmade.
Fick också rådet att om man ska välja marmor att man tar en matt sten så står den emot fläckar bättre.


ja....ja får väl klura vidare....råd och ideér mottages gärna ...

Kram 
Pernilla7 kommentarer:

 1. Grått är snyggt. Vi har sen 10 år marmor. Det bästa med hela köket. Du kan ställa varmt eller kallt direkt på den. Det är hur bra som helt att baka bröd på. Oljar in den med jämna mellanrum och däremellan lite såpa och vatten i en sprajflaska. Torka efter med en trasa. Vår skiva är blank svart med lite ljusa stänk i.
  Lycka till!
  Anita

  SvaraRadera
 2. Jag var i en köksbutik i helgen där jag fick reda på att både marmor och kalksten tydligen är mer känsligt än t.ex granit. De rekommenderade något material som såg nästan exakt ut som kalksten men som tydligen skulle ha samma egenskaper som t.ex granit. Vi kommer inte att våra chansa i vårt kök och det blir nog istället marmor på väggen (istället för kakel) som inte känns lika "utsatt" som bänkskivan. Kram Linda

  SvaraRadera
 3. I vårt kök har vi granit, vilket vi är mycket nöjda med. Det finns inget som att baka på stenskivan. Men det är som du säger väldigt dyrt att skära ut för häll och diskho. Vi valde att behålla diskbänk, eftersom jag tycker att det är oerhört praktiskt. På det sättet undvek vi den kostnaden. Kalksten tycker jag annars är riktigt, riktigt fint.... :)
  Kramar Kicki

  SvaraRadera
 4. Har ingen egen erfarenhet i detta ämne tyvärr.
  Ett stort beslut som kräver eftertanke då man inte byter bänkar hur som helst.
  Ska bli spännande att se resultatet sedan då jag vet att du har god smak. ;)

  Kram
  Jeanette

  SvaraRadera
 5. Det är jättefint med stenbänkar! Men visst är det dyrt :( Våra bänkskivor skulle kosta över 50.000 eftersom vi ville ha diskho infälld och inlimmad. Precis som du säger så spelar det roll för prislappen. Vi tyckte det blev lite dyrt, så vi valde faktiskt bort dem och har endast kalksten i våra fönsterbänkar ;)
  Jag har för mig, att killen på köksaffären berättade att det finns en annan variant av sten, där det var en konstgjord kärna och att det var sten runtom.... den skulle visst vara bättre. För skivor i enbart sten kunde det finnas sprickor i, och satte man en het stekpanna på så... ja, då kunde den spricka. Ett råd att kolla upp hur det var med den saken, kanske? ;)
  Lycka till med ditt val!
  Kram / Maria

  SvaraRadera
 6. Hei!

  Vanskelige valg... Men marmor høres jo fint ut da...!

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 7. Vet inte om ni kanske reda valt men jag lämnar mina tips hur som helst.
  När vi renoverade vårt kök ville vi ha en svart granitskiva som var lite tunnare än standard 3 cm. Vi ville 2 cm. Dock gick det då inte att få infälld diskho och häll i denna lite tunnare skiva vilket ledde till att säljaren rekommenderade oss en annan typ av stenskiva som heter Silestone. Det är krossad sten som sedan är gjuten på nytt. Just Silestone innehåller ca96% sten vilket gör att alla som ser den tror att det är en granitskiva. Den vi valde är svart bland med små vita "prickar" i. Tacksam mot allt. Man kan ställa varmt, kallt direkt på den. Vi har inte fått några märken alls som många annars säger att de kan få i en vanlig granitskiva. Och man riskerar heller inte att ha en dold spricka i skivan som kan ge sig med tiden. Jag vill varmt rekommendera denna! Men jag tycker annars att kalksten är fantastiskt vackert, det har vi som "trappräck" ovanpå halvväggen som ramar i trappan. Vad du än väljer av det du funderat på låter det snyggt! Lycka till i ditt val!

  SvaraRadera