29 mars 2015

En väldigt god Påsktårta





Det brukar falla på min lott att göra tårta till påsken när vi i familjen samlas och en favorit som jag faktiskt gjort flera gånger är en apelsin moussetårta med botten av mandelmassa och choklad och som varit väldigt omtyckt  så är ni på jakt efter recept  på god påsktårta kan jag varmt rekommendera det här.




2 ägg 
3 msk kakao
50 g mörk choklad
200 g mandelmassa 

Apelsinmousse:
4 gelatinblad
2 äggulor
1 dl socker
125 g yoghurt med minst 10 % fetthalt (grekisk/turkisk/rysk)
fint rivet skal från 1/2 apelsin + 1 dl pressad apelsinsaft
ev 1 msk konc apelsinjuice (förstärker apelsinsmaken)
21/2 dl vispgrädde

Gelé:
3 gelatinblad
1 + 1 dl pressad apelsinsaft
2 msk socker



Botten : Riv mandelmassan grovt, rör ner ett ägg i taget, sikta ner kakaon och rör ner hackad choklad. Häll smeten i en bakpappersklädd form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diam. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 15 min. Ta ut och låt kallna.

 Mousse: Lägg alla gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Vispa äggulor och socker fluffigt, vänd ner yoghurten.
Häll hälften av apelsinsaften i en kastrull, hetta upp och rör ner 4 urkramade gelatinblad, rör om tills de smält, dra kastrullen från värmen och tillsätt resten av apelsinsaften och apelsinrivet + ev konc apelsinjuice. Låt svalna till simmig konsistens, blanda äggvispet i gelatinlösningen. Vispa grädden fluffig men inte för hård (den ska inte vara grynig) och vänd ner. Häll moussen över bottnen, ställ kallt för att stelna.


Gelé: Hetta upp hälften av apelsinsaften och socker i en kastrull, dra kastrullen från värmen, lägg i resterande urkramade gelatinblad, rör om tills de har löst sig. Häll i resten av apelsinsaften. Låt svalna till simmig konsistens och häll över tårtan. Låt stelna i kyl.



 Foto : Pernilla .N / PIAZZAN

4 kommentarer:

  1. Ser supergod ut och vilket fint porslin, handgjort?

    SvaraRadera
  2. Supergod och enkle att göra :) och porslinet är Broste Copenhagens nya i serien Nordic sand / Pernilla

    SvaraRadera
  3. Låter väääldigt gott och den ser så fin ut!

    Kram Pernilla

    SvaraRadera